Tomatokeftedes – pomidorų kotletukai
Tomatokeftedes, lietuviškai sakant, pomidorų kotletukai – tradicinis Santorinio patiekalas, kurio siūlome paragauti per MANO KRETOS ekskursijas (apie jas išsamiau skaitykite čia >>) ir praktiškai po kiekvienos ekskursijos sulaukiame prašymų jų recepto. Būtent juo dabar ir dalinamės!
Santorinyje pomidorų kotletukai – absoliučiai vasariškas patiekalas, gaminamas iš mėsingų saulėje prinokusių šviežių pomidorų. Jų pagrindinės sudedamosios dalys: šviežių pomidorų tyrė, fetos sūris, miltai ir alyvuogių aliejus. Kiti ingredientai – pagal fantaziją ir skonį, žemiau pateikiame labiausiai paplitusį receptą, kai į pomidorų kotletukus dedama raudonoji paprika ir raudonasis svogūnas. Kai kurios vyresnės šeimininkės gamindamos tomatokeftedes naudoja šiek tiek favos – geltonųjų skaldytų pelėžirnių – kurie irgi nuo seno auginami Santorinyje.
Kotletukai dažniausiai patiekiami su gaivinančiu, lengvą Viduržemio jūros vėją primenančiu ir graikiško jogurto ir tepamo grietinėlės sūrio padažu. Nors Graikijos lietuviai sako, kad jie puikiausiai tinka ir su lietuviška grietine – ypač rudenį juos gaminant Lietuvoje, kai šviežių pomidorų dar netrūksta, o dėl krentančios temperatūros norisi kažko stipresnio.
Pomidorų kotletukus pamėgsta vaikai, lygindami jų skonį su pica. Tad šis patiekalas – puikus užkandis visai šeimai. Jo skonis absoliučiai priklauso nuo pasirinktų pomidorų. Santorinis garsėja saldžiais nedideliais pomidorais, kurie panašūs į Roma rūšies slyvinius, tik santorinietiški – kur kas mėsingesni, todėl ypač vertinami padažų gamyboje. Nė kiek neabejojame, kad panašių mėsingų atrasite ir Lietuvoje!
Tomatokeftedes, pomidorų kotletukai – lengvai gaminamas patiekalas. Jei nuspręsite juo pradžiuginti artimuosius ar pavaišinti savo svečius, tuomet reikės šių produktų:
Tomatokeftedes pomidorų kotletukams reikės:
- 3 vnt. (apie 700 g) vidutinio dydžio prinokusių pomidorų,
- 1 nedidelės raudonosios paprikos,
- 2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus,
- ½ vidutinio dydžio smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno,
- 1 didelio ar 2 mažų smulkiai pjaustytų laiškinių svogūnų (išsaugokite žaliųjų dalių galiukus, dalį jų įdėsite į kotletukų masę ir dalį paliksite papuošimui),
- 5-6 susmulkintų šviežio baziliko lapelių (galima naudoti ⅓ arbatinį šaukštelį džiovinto baziliko),
- 1,5 šaukšto džiovintų raudonėlių,
- 100 gramų sutrupinto fetos sūrio,
- 7-8 šaukštai miltų (apie 130 gramų), gali prireikti daugiau miltų priklausomai nuo to, kiek sultingi pomidorai, bet pasistenkite miltų naudoti kuo mažiau,
- alyvuogių aliejaus kepimui,
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Jogurtiniam padažui reikės:
- 4 šaukštų graikiško jogurto (apie 200 gramų),
- 1 valgomojo šaukštas tepamo sūrio,
- 1 valgomojo šaukštas susmulkintų laiškinių svogūnų galiukų (žaliųjų dalių), vietoj jų galite naudoti laiškinius česnakus
- ⅓ arbatinio šaukštelio šviežių citrinų sulčių.
Gaminimo eiga:
Žemiau pateikiame aprašymą žingsnis po žingsnio, o nekantraujantiems sakome trumpai: tiesiog visus ingridientus reikia sudėti į dubenį ir sumaišyti. Svarbiausia – kad neliktų pomidorų odelių, todėl geriausia pomidorus perpjauti pusiau ir išskobti jų vidų. Gabaliukais supjaustyti papriką, į kelias dalis padalinti svogūną. Dalį ingredientų sutrinti iki vientisos masės, dalį – pridėti vėliau kartu su feta, prieskoniais ir miltais, kad galima būtų formuoti kotletukus ir kepti ant įkaitinto alyvuogių aliejaus.
Bet vis dėlto reikėtų pradėti nuo jogurtinio padažo. Todėl… žingsnis po žingsnio!
Jogurtinis padažas
- Visus padažui skirtus ingredientus sumaišykite dubenyje iki vientisos masės – jį pastatytkite į šaldytuvą, kol gaminsite kotletukus.
Tomatokeftedes, pomidorų kotletukai
- Visą paruoštą kotletukų mišinį geriau sunaudoti iškart. Nes ilgiau laikant jis skystės. Kuo daugiaiu skystės, tuo daugiau reikės miltų, o tai reiškia, kad galiausiai pomidorų kotletukai gali tapti blynais.
- Du pomidorus perpjaukite per pusę, išskobkite jų vidų, odeles išmeskite. Išskobtą pomidorų tyrę sudėkite į virtuvinį kombainą arba trintuvą. Ten pat suberkite raudonosios paprikos gabaliukus. Smulkinkite, kol susidarys vientisa skysta pasta.
- Išliekite pastą į nepridegančią keptuvę, prieš tai joje įkaitinę 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Troškinkite ant vidutinės kaitros apie 5 minutes, maišydami mediniu šaukštu, kol didesnė dalis skysčio išgaruos ir padažas sutirštės.
- Likusį vieną pomidorą supjaustykite labai mažais kubeliais ir sudėkite į gaminimo dubenį.
- Į tą patį dubenį suberkite pjaustytą raudonąjį svogūną, supilkite troškintą ataušusią pomidorų pastą, įberkite džiovinto raudonėlio ir smulkinto baziliko. Pagardinkite druska ir pipiraispagal skonį. Tačiau nedėkite per daug druskos, nes feta yra pakankamai sūri.
- Išmaišykite ir tik tada suberkite smulkintą fetos sūrį. Į mišinį taip pat dalimis berkite miltus, nuolatos maišant šaukštu matysite, kiek reikia miltų, kad kotleukų masė taptų standesnė. Miltų reikia priklausomai nuo mišinio drėgmės. Mišinys turi būti tirštas ir pakankamai lipnus, kad galima būtų formuoti kotletukus. Kepant mišinys gakli skystėti, todėl eigoje gali prireikti pridėti šaukštą ar du miltų, kol iškepsite visus kotletus.
- Į nepridegančią mažesnę keptuvę įpilkite ypač tyro alyvuogių aliejaus kepimui ( jo negailėkite kaip Graikijoje: keptuvėje turi būti apie 2 cm aliejaus), įkaitinkite jį ant vidutinės ugnies.
- Kai aliejus įkais, su šaukštu imkite kotletukų masę ir dėkite ant keptuvės į įkaitintą aliejų. Išlaikykite tam tikrą atstumą tarp kiekvieno kotletuko, kad nesuliptų. Nekepkite daugiau kaip 5-6 vienu metu, nes aliejaus temperatūra nukris ir kotletukai neapskrus. Kepkite kotletukus po 3–4 minutes, vieną ar du kartus apversdami, kol jie įgaus gražią auksinę spalvą.
- Iškepusius kotletukus perkelkite ant popierinių rankšluosčių, kad nuvarvėtų aliejaus perteklius. Palikite tarp jų šiek tiek vietos, kad liktų vietos drėgmės pertekliui.
Tomatokeftedes, pomidorų kotletukai paruošti. Skanaus!
Patiekite šiltus su šaltu jogurto padažu. Patiekalas skanus tiek karštas, tiek atšalęs.
Keletas patarimų:
Kaip tikriausiai supratote, Roma rūšies pomidorai puikiai tinka šiam receptui. Tačiau kadangi prinokęs = saldžiausias, kotletukams tiks bet kuri kita mėsinga pomidorų rūšis, pvz., Red Pear arba Jaučio širdis – irgi bus puikus pasirinkimas.
Kitaip tariant, tereikia prinokusių ir saldžių pomidorų, kurie būtų kupini pomidoriško skonio. Šiam receptui netgi galite naudoti vyšninius pomidorus. Pirmiausia būtinai pasverkite juos (reikėtų apie 700 gramų), pusę jų supjaustykite, o kitą pusę sutrinkite trintuvu arba virtuviniu kombainu – taip, kaip recepto aprašyme.
MANO KRETA rekomenduojamo ypač tyro šalto spaudimo alyvuogių aliejaus ir kitų produktų iš Kretos skaniems patiekalams galite įsigyti čia >>
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com