
Lašiša su petimezi glajumi
Mūsų mėgstamiausias būdas įtraukti omega 3 riebalų rūgštis į savo mitybą yra valgyti lašišą. Manome, kad tai gana universali žuvis, suteikianti daug erdvės kulinarinei kūrybai. Šios dienos receptas – šiokia tokia įtakų „mišrainė“. Tik taip galime apibūdinti japonų / graikų skonių derinį? Akivaizdu, kad soja ir mirinas yra azijietiški, japoniški ingredientai, bet kur yra graikiškas komponentas? Tai – petimezi. O šios dienos patiekalas – lašiša su petimezi glajumi.
Petimezi – tai iš vynuogių misos gaminamas sirupas, be jokio pridėtinio cukraus. Jis turi labai panašią tekstūrą kaip klevų sirupas ir dažnai apibūdinamas kaip „vynuogių medus“. Petimezi gaunamas verdant vynuogių misą (graikų kalba vadinama „musto“) – taip išgarinamas vanduo ir lieka tamsus saldus vynuogių saldumo sirupas.
Dalinamės paprastu receptu kviesdami įsigyti ypač tyro alyvuogių aliejaus, petimezi paspaudus čia: www.kretosskoniai.lt/parduotuve – šių produktų prireiks šiam receptui ir daugeliui kitų graikiškos ar kitos Viduržemio jūros virtuvės patiekalų.
Lašiša su petimezi glajumi – nesunkiai gaminamas patiekalas. Jei nuspręsite juo pradžiuginti artimuosius ar pavaišinti savo svečius, tuomet reikės šių produktų:
- 300 g lašišos filė
- 1/2 stiklinės sojos padažo (geriau japoniškas, bet, jei neturite, tiks ir kinų ar korėjietiškas)
- 1 arbatinis šaukštelis mirino (jei jo neturite, žemiau rašome, kuo galima jį pakeisti)
- 4 arbatiniai šaukšteliai petimezi
- ant peilio galiuko maltų aštrių čili pipirų (jų kiekis priklauso nuo Jūsų turimo čili pipirų aštrumo)
- žiupsnelis maltų baltųjų pipirų
Gaminimo eiga:
- Į indą sudėkite visus ingridientus ir juos sumaišykite. Į gautą marinatą įdėkite žuvį, marinatas turi pilnai ją apsemti.
- Palikite šaldytuve porai valandų.
- Išklokite žuvį ant kepimo popieriaus į kepimo skardą ir įkelkite į įkaitintą (iki 200°C) orkaitę. Kepkite apie 10-15 min. su įjungta konvekcija. Kepimo trukmė priklauso nuo orkaitės, bet neperkepkite žuvies, antraip ji taps sausa.
Patiekite su rudais ryžiais ar bolivine balanda (kinoa). Mes mėgstame užsilašinti kelis lašus šviežiai spaustų citrinos sulčių. Patiekalas skanus tiek karštas, tiek atšalęs.
Lašiša su petimezi glajumi – paruošta. Skanaus!
Keletas patarimų:
Jeigu neturite japoniško mirino – ne bėda, jo pakaitalą galima pasigaminti namuose. Prireiks vyno acto arba sauso balto vyno. Proporcijos: 2 šauktai acto arba vyno ir pusė arbatinio šaukštelio cukraus, be kaupo. Sumaišykite – ir turėsite mirino pakaitalą.
MANO KRETA rekomenduojamo ypač tyro šalto spaudimo alyvuogių aliejaus ir kitų produktų iš Kretos skaniems patiekalams galite įsigyti čia >>
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com