Lęšių troškinys

Lęšių troškinys

Lęšių troškinys yra be galo skanus, o tie, kas sako, kad žmogui būtina valgyti mėsą, greičiausiai nieko negirdėjo apie lęšius. Juose – net 60 proc. baltymų, t.y. daugiau nei mėsoje (joje – apie 40-50 proc. baltymų). Taip pat gausu angliavandenių, ląstelienos, mineralinių medžiagų. Lęšiai kaip ir daugelis ankštinių turi daug geležies. Taip pat vitamino B1 ir folio rūgšties. Negana to, lęšiai nekaupia nitratų, radionuklidų ir kitų toksinių medžiagų!

Šio paprasto kretietiško patiekalo iš lęšių receptą pateikiau prie straipsnio žurnale MOTERIS.
► „Kretos dietos beieškant“ – žurnalo MOTERIS lapkričio numeryje, 244 p. Straipsnius apie Kretą, interviu, vaizdo reportažus rasite čia>>

Lęšių troškinys – skanus ir lengvai pagaminamas patiekalas. Jeigu nuspręsite pasigaminti, tuomet reikalingi šie produktai:

  • 200 g žaliųjų lęšių
  • 6 valg. šaukštai aliejaus
  • 3 vnt. vidutinio dydžio morkų
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 skiltelės česnakų
  • 2 dideli pomidorai be odelės (arba konservuoti pomidorai be odelių savo sultyse, 1 skardinė 250 ml)
  • 700 ml daržovių sultinio arba vandens
  • 70 g fetos sūrio
  • pusė citrinos
  • 1 valg. šaukštai džiovintų prieskoninių žolelių (saliero, petražolių šaknys)
  • druska, šviežiai malti pipirai (juodieji, žalieji, raudonieji)

Gaminimo eiga:

  • Svogūnus ir česnako skilteles susmulkinkite. Morkas nuskuskite, supjaustykite kubeliais
  • Puodo dugne įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, česnakus ir kelias minutes pakaitinkite. Tada sudėkite morkas ir išmaišykite.
  • Supilkite lęšius, iki virimo pakaitintą sultinį arba vandenį, džiovintas daržoves. Užvirkite. Uždengę sumažinkite kaitrą ir retkarčiais pamaišydami troškinkite apie 15 min.
  • Kai lęšiai suminkštės sudėkite pjaustytus pomidorus. Sumažinę kaitrą dar troškinkite apie 10 min.
  • Bebaigiant troškinti įberkite druskos.

Patiekite su fetos sūrio kubeliais, pagardinkite ką tik išspaustomis citrinų sultimis, druska ir pipirais be smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis (petražolėmis, raudonėliu). Apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Skanaus!

Keletas patarimų:

  • Pomidorus dėkite kai lęšiai bus jau kiek suminkštėję, antraip, nuo pomidoruose esančios rūgšties jie virs ilgiau.
  • Lešius užmerkite nakčiai, tuomet sutrumpės jų virimo laikas.

MANO KRETA rekomenduojamo ypač tyro šalto spaudimo alyvuogių aliejaus ir kitų produktų iš Kretos skaniems patiekalams galite įsigyti čia >>

Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>

Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com

+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Įdėta į krepšelį.
Apmokėti Tęsti apsipirkimą