Lęšių troškinys
Lęšių troškinys yra be galo skanus, o tie, kas sako, kad žmogui būtina valgyti mėsą, greičiausiai nieko negirdėjo apie lęšius. Juose – net 60 proc. baltymų, t.y. daugiau nei mėsoje (joje – apie 40-50 proc. baltymų). Taip pat gausu angliavandenių, ląstelienos, mineralinių medžiagų. Lęšiai kaip ir daugelis ankštinių turi daug geležies. Taip pat vitamino B1 ir folio rūgšties. Negana to, lęšiai nekaupia nitratų, radionuklidų ir kitų toksinių medžiagų!
Šio paprasto kretietiško patiekalo iš lęšių receptą pateikiau prie straipsnio žurnale MOTERIS.
► „Kretos dietos beieškant“ – žurnalo MOTERIS lapkričio numeryje, 244 p. Straipsnius apie Kretą, interviu, vaizdo reportažus rasite čia>>
Lęšių troškinys – skanus ir lengvai pagaminamas patiekalas. Jeigu nuspręsite pasigaminti, tuomet reikalingi šie produktai:
- 200 g žaliųjų lęšių
- 6 valg. šaukštai aliejaus
- 3 vnt. vidutinio dydžio morkų
- 1 didelis svogūnas
- 2 skiltelės česnakų
- 2 dideli pomidorai be odelės (arba konservuoti pomidorai be odelių savo sultyse, 1 skardinė 250 ml)
- 700 ml daržovių sultinio arba vandens
- 70 g fetos sūrio
- pusė citrinos
- 1 valg. šaukštai džiovintų prieskoninių žolelių (saliero, petražolių šaknys)
- druska, šviežiai malti pipirai (juodieji, žalieji, raudonieji)
Gaminimo eiga:
- Svogūnus ir česnako skilteles susmulkinkite. Morkas nuskuskite, supjaustykite kubeliais
- Puodo dugne įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, česnakus ir kelias minutes pakaitinkite. Tada sudėkite morkas ir išmaišykite.
- Supilkite lęšius, iki virimo pakaitintą sultinį arba vandenį, džiovintas daržoves. Užvirkite. Uždengę sumažinkite kaitrą ir retkarčiais pamaišydami troškinkite apie 15 min.
- Kai lęšiai suminkštės sudėkite pjaustytus pomidorus. Sumažinę kaitrą dar troškinkite apie 10 min.
- Bebaigiant troškinti įberkite druskos.
Patiekite su fetos sūrio kubeliais, pagardinkite ką tik išspaustomis citrinų sultimis, druska ir pipirais be smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis (petražolėmis, raudonėliu). Apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Skanaus!
Keletas patarimų:
- Pomidorus dėkite kai lęšiai bus jau kiek suminkštėję, antraip, nuo pomidoruose esančios rūgšties jie virs ilgiau.
- Lešius užmerkite nakčiai, tuomet sutrumpės jų virimo laikas.
MANO KRETA rekomenduojamo ypač tyro šalto spaudimo alyvuogių aliejaus ir kitų produktų iš Kretos skaniems patiekalams galite įsigyti čia >>
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com