Kolokithokeftedes – cukinijų kotletukai
Kolokithokeftedes, paprasčiau sakant, cukinijų kotletukai Kretoje gaminami iš šviežių nedidelių cukinijų (neparaugusių iki paršelio dydžio).
Cukinijos sutarkuojamos, nusausinamos, sumaišomos su smulkintomis petražolėmis, krapais, tarkuotu svogūnu, balta duona, keliais šaukštais alyvuogių aliejaus, pagardinamos raudonėliu, druska, pipirais, viskas sumaišoma, formuojami kotletukai ir kepami įkaitintame alyvuogių aliejumi. Puikus ir lengvai pagaminamas užkandis!
Detalus gamybos procesas žingsnis po žingsnio yra nufilmuotas http://youtu.be/X6VhT7IWPJc – norint suprasti, graikų kalbos žinių nereikia, bet receptu ir gamybos eiga dalinuosi ir savo įraše žemiau:
Kolokithokeftedes – cukinijų kotletukai yra tikrai skanus užkandis. Jeigu nuspręsite pasigaminti, tuomet reikalingi šie produktai:
- 4-5 nedidelės cukinijos
- 4-5 šakelės petražolių
- 3-4 šakelės krapų
- raudonėlis
- pipirai
- druska
- mėtų
- 1 svogūnas
- 2-3 baltos duonos (batono) riekelės
- alyvuogių aliejus
- galima įdėti šiek tiek fetos, bet tada nereikia druskos!
Gaminimo eiga:
- nuplaukite cukinijas ir nuimkite kotelius iš abiejų galų
- sutarkuokite cukinijas trintuve, suberkite jas į kiaurasamtį, pasūdykite ir leiskite nubėgti skysčiams
- nuplaukite petražoles, pašalinkite kotelius ir smulkiai supjaustykite lapelius
- krapus nuplaukite, pašalinkite jo stiebus ir smulkiai supjaustykite
- nulupkite svogūną ir sutarkuokite ant trintuvės
- dideliame dubenyje gerai sumaišykite paruoštus ingredientus, t.y. cukinijas su svogūnu, petražolėmis ir krapais
- duoną sušlapinkite, gerai nusausinkite ir sumaišykite su kitais ingredientais,
- įberkite žiupsnelį raudonėlio, šiek tiek mėtų, pipirų pagal skonį ir gerai viską išmaišykite
- įpilkite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, jei norite pridėkite trupintos fetos, dar kartą viską išmaišykite
- į keptuvę įpilkite pakankamai (bent jau per pirštą) alyvuogių aliejaus ir jį įkaitinkite
- suformuokite cukinijų kotletukus ir apkepkite juos iš abiejų pusių.
Kolokithokeftedes cukinijų kotletukai yra gana „trapūs“, todėl juos reikia atsargiai dėti į keptuvę ir kepant atsargiai apversti ant kitos pusės.
Galiausiai, kai juos išimame dėkime ant popierinio rankšluosčio kad sugertų aliejaus perteklių.
Skanaus!
MANO KRETA rekomenduojamo ypač tyro šalto spaudimo alyvuogių aliejaus ir kitų produktų iš Kretos skaniems patiekalams galite įsigyti čia >>
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com