Kale – lapiniai kopūstai – vieni sveikiausių ir maistingiausių augalų Jūsų stalui
Vieni sveikiausių ir maistingiausių augalų Jūsų stalui – lapiniai kopūstai, kurie dažniau vadinami trumpuoju anglišku žodžių junginiu ‘curly kale’ arba tiesiog ‘kale’ (lot. Brassica oleracea var. sabellica). Juos pamėgo kretiečiai, juos rekomenduojame ir mes.
Kale – mažai kalorijų, daug naudingų medžiagų
Vienoje stiklinėje telpa apie 67 gramus lapinio kopūsto ir tai yra vos 33 kalorijos, 6 gramai angliavandenių ir 3 gramai baltymų. Dietiškesnio augalo dar reikėtų paieškoti! Atsižvelgiant į neįtikėtinai mažą kalorijų kiekį, ‘kale’ kopūstai yra vieni iš labiausiai maistinių medžiagų turinčių maisto produktų. Valgant daugiau kopūstų padidinsite bendrą maistinių medžiagų kiekį mityboje.
‘Kale’ – vienas didžiausių vitamino K šaltinių, taip pat turtingas beta karotinu ir vitaminu C, antioksidantais (kvercetinu ir kaempferoliu), polifenoliais. ‘Kale’ vartojimas gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį, kuris atitinkamai gali sumažinti širdies ligų riziką.
Dalinamės paprastu skanių ir sveikų salotų receptu su mūsų alyvuogių aliejumi, kurį galite užsakyti čia: www.manokreta.lt/alyvuogiu-aliejus
‘Kale’ užkandis ar salotos – lengvai pagaminamas patiekalas. Jeigu nuspręsite pasigaminti, tuomet reikalingi šie produktai:
- 350 gr lapinio kopūsto lapai
- 1 valg. šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 6 valg. šaukštų tyro alyvuogių aliejaus
- pagal skonį druskos ir šviežiai grūstų pipirų mišinio
Gaminimo eiga:
- Užvirus vandeniui įdėkite į puodą ant virimo garuose sietelio, uždenkite dangčiu ir virkite garuose ne ilgiau kaip pusantros-dvi minutes.
- Išimkite iš puodo ‘kale’ lapus ir įdėkite į dubenį, iš karto gausiai apšlakstykite aliejumi ir citrinos sultimis, užberkite druskos, išmaišykite. Galiausiai pagardinkite šviežiai grūstais pipirais.
Kale – lapiniai kopūstai paruošti, skanaus! Ir būkite sveiki!
Keletas patarimų:
- Jeigu neturite garintuvo ar garinimo sietelio, lapus galima blanširuoti: tiesiog užplikykite verdančiu vandeniui ir užvirkite, tai užtruks iki 30 sekundžių, tuomet perkelkite į kiaurasamtį, nuvarvinkite. Trumpai virdami išsaugosite maksimalų kiekį naudingųjų ir maistingųjų medžiagų.
- Prieš ruošimą lapus išplaukite tekančiu vandeniu ir nuskabykite nuo kietų kotelių.
MANO KRETA rekomenduojamo ypač tyro šalto spaudimo alyvuogių aliejaus ir kitų produktų iš Kretos skaniems patiekalams galite įsigyti čia >>
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com