Graikiškos salotos
Kokios yra tikros graikiškos salotos? 😋 Jaučiu savotišką pareigą pasidalinti pastebėjimais tiesiogiai iš Graikijos. Tekstą jau kartą esu publikavęs savo feisbuko puslapyje Mano Kreta, bet ne veltui nuo antikos laikų sakoma: kartojimas – mokslų motina.
Taigi, kokios gi jos – TIKROS graikiškos kaimo salotos?!
🥗 Pirma – taip, šios salotos yra iš kaimo: nei Kretoje, nei Graikijoje jų niekas nevadina graikiškomis salotomis, graikams tai – ‘choriatiki salata’ (gr. χωριάτικη σαλάτα), išvertus į lietuvių kalbą – kaimietiškos arba kaimo salotos. Nes jų esmė tokia: atvažiavai pas bobulę ar tetulę į kaimą, ji čia pat nuskynė pomidorų ir agurkų, supjaustė juos, gabalą fetos uždėjo, raudonėliu apibarstė ir gausiai alyvuogių aliejumi apipylė – viskas! Paruošta! Graikai nesibodi kaimo, didžiuojasi kilę iš kokios Livados ar Kritsos, dainuoja savo kaimo dainas ir ligi šiolei per šventes šoka tautinius šokius prieš tai sočiai pavalgę kaimietiškų salotų. Graikiškomis jos tapo tik užsieniečių lūpose.
🥗 Antra, graikiškos salotos negardinamos jokiais padažais, jokiais balzaminiais actais. Į jas nededama riešutų, saulėgrąžų ar kitokių sėklų. Pagrindinės sudedamosios dalys: pomidorai, agurkai, feta, alyvuogių aliejus, džiovintas raudonėlis. Graikiškose salotose gali būti alyvuogių (su kauliukais (!), bet kauliukai – atskira pokalbio tema), salstelėjusių svogūnų, saldžiųjų žaliųjų paprikų, artėjant rudeniui – portulakos šakelių, pavasarį – plėšytų salotų lapų. Jei graikiškose salotose randate kažko daugiau – tai jau kažkokia improvizacija graikiškų salotų tema.
🥗 Trečia, kaip visoje graikiškoje virtuvėje svarbiausia – šviežumas ir tikras pirminių produktų skonis. Pomidoriškam pomidorui arba agurkiškam agurkui nereikia jokio pagardo, nes jie patys skanūs! Tai labiausiai vertinama. Jei pomidoras toks šviežias, kad jaučiasi jį laikiusios šakelės kvapas – tuomet išvis idealu! Todėl žiemą ar pavasarį Kretoje save gerbiantis tavernos savininkas nesiūlo graikiškų salotų, nes žiema – ne pomidorų ir agurkų laikas. Žiemą saloje valgom kopūstus, burokus ir žolynus visais įmanomais pavidalais, nes žiemą uždera jie, o ne pomidorai su agurkais.
O dar…
🥗 Ketvirta, ar matėte, kokiais gabalais Kretoje pjaustomi pomidorai ir agurkai graikiškoms salotoms? Taip, gabalais, o ne gabaliukais! Nes gamta žmogui davė dantis, kuriais kramtant atsiskleidžia nuostabūs šviežių produktų skoniai. Nereikia iš daržovių daryti siloso! Ir feta nesmulkinama – ant salotų dedama visa „plyta“, kad matytųsi, jog ji buvo atpjauta čia ir dabar iš sūryme laikyto fetos kubo. Nes gėda, jei pasklis kalbos, kad šeimininkas į salotas kažkokių trupinių nuo savo stalo pabarstė. Beje, feta yra tik ta feta, kuri pagaminta Graikijoje ir niekur kitur!
🥗 Penkta, graikiškos salotos nešlakstomos alyvuogių aliejumi. Jos aliejumi užpilamos! Tikrose graikiškose salotose jo turi būti tiek, kad pavalgius dubenyje dar liktų bent 3–4 geri šaukštai – patys skaniausi šaukštai, sugėrę į save daržovių sultis, fetos švelnumą ir raudonėlio kartumą. Galima tiesiog išgerti juos arba išsrėbti, galima su minkšta balta duona visą tą gėrį išmirkyti. Aliejus, be abejo, tik alyvuogių, tik šalto spaudimo, nes Kretoje kitokio spaudimo nebūna!
SKANAUS! 🍅🥒🍅 Gardžių Jums graikiškų salotų! Ir vadinkime daiktus savais vardais: silosą – silosu, graikiškas salotas – graikiškomis, o dar geriau – graikiško kaimo salotomis 🇬🇷
Graikiškos salotos – skanus ir lengvai pagaminamas patiekalas. Jeigu nuspręsite pasigaminti, tuomet reikalingi šie produktai:
- 2 didesni pomidorai
- 2 trumpavaisiai agurkai
- 1 raudonasis svogūnas
- 1/2 žalios paprikos
- 1/2 puodelio alyvuogių
- 150 gr fetos sūrio
- 6 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus (mes negalime ir pilame jo daugiau 🙂
- druskos ir džiovinto raudonėlio
Gaminimo eiga:
- Pomidorus, agurkus, papriką supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į vidutinio dydžio dubenį.
- Svogūną nulupkite, supjaustykite vidutinio storio griežinėliais, dėkite ant daržovių, šalia berkite alyvuogių.
- Galiausiai uždėkite kelis stambiai pjaustyto fetos sūrio gabalėlių.
- Pabarstykite druska ir džiovintais raudonėliais.
- Užpilkite alyvuogių aliejumi.
Skanaus!
MANO KRETA rekomenduojamo ypač tyro šalto spaudimo alyvuogių aliejaus ir kitų produktų iš Kretos skaniems patiekalams galite įsigyti čia >>
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com