Fava – virtų pelėžirnių užtepas
Fava – iš virtų pelėžirnių sutrintas užtepas, Kretos kaimų tavernose patiekiama su svogūnais ir gausiai apipilta alyvuogių aliejumi. Kartais pridedama kaparėlių, petražolių ar kitų prieskonių. Valgoma viena, su salotomis, tepama ant duonos. O skaniausia šviežios duonos kriaukšle kaip šaukštu favą imti tiesiai iš lėkštės.
Fava – skanus užkandis. Jeigu nuspręsite pasigaminti, tuomet reikalingi šie produktai:
- 200 g geltonųjų pelėžirnių
- 600 ml vandens
- 75 ml alyvuogių aliejaus
- 1 didelis svogūnas supjaustytas į keturias dalis
- druskos ir šviežiai baltųjų pipirų pagal skonį
- papuošimui: alyvuogių aliejus, kaparėliai, pjaustytas svogūnas ar smulkinot petražolės
Gaminimo eiga:
- Skaldytus pelėžirnius nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu, įdėkite į didelį puodą ir užpilkite vandeniu. Užvirkite ir nugriebkite putas.
- Suberkite ketvirčiais pjaustytą svogūną.
- Virkite ant mažos kaitros apie 40–50 minučių, kol žirniai suminkštės.
- Išvirusius pelėžirnius galite sutrinti šakute, naudoti blenderį ar virtuvinį kombainą. Alyvuogių aliejų įpilkite paskiausiai. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Patiekite su smulkiai supjaustytu vasariniu svogūnu, kaparėliais ir apšlakstykite papildomu alyvuogių aliejumi.
Skanaus!
MANO KRETA rekomenduojamo ypač tyro šalto spaudimo alyvuogių aliejaus ir kitų produktų iš Kretos skaniems patiekalams galite įsigyti čia >>
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com