Briamas
Briamas – troškintų daržovių patiekalas tiems, kas nenori ilgai stovėti prie puodų (ypač savaitgalį). Paprastas kaip ir visa kretietiška virtuvė. Vegetariškas, bet labai sotus.
Briamas – skanus ir lengvai pagaminamas patiekalas. Jeigu nuspręsite pasigaminti, tuomet reikalingi šie produktai:
- 1 vidutinio dydžio svogūno,
- 3 vidutinio dydžio morkų
- 3 vidutinio dydžio bulvių,
- 2 nedidelių baklažanų
- 2 nedidelių (iki 15 cm) cukinijų
- 2 raudonųjų paprikų
- 3 prinokusių pomidorų arba 250 ml skardinės pomidorų be odelių savo sultyse
- 6 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 valgomieji šaukštai kapotų petražolių
- apie 500 ml vandens ar daržovių sultinio
- 3 lauro lapeliai ir 5 grūdeliai kvapniųjų pipirų
- druskos ir šviežiai grustų pipirų
- kebeliais pjaustytos fetos sūrio
Gaminimo eiga:
- Puode įkaitinkite aliejuje pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir kubeliais pjaustytas morkas.
- Po 3 min. sudėkite likusias didesniais pjaustytas daržoves: bulves (kubeliais), baklažanus (pjaustytus pusmėnuliais), cukinijas (pjaustytus pusmėnuliais). Užpilkite verdančiu vandeniu ar daržovių sultiniu ir laukite, kol užvirs. Pradėjus kunkuliuoti, įdėkite stambiomis juostelėmis pjaustytas paprikas. Troškinkite apie 7 min. ir tuomet sudėkite trintus pomidorus.
- Įberkite druskos, įdėkite lauro lapelius ir kvapniuosius pipirus. Palikite lėtai troškintis apie 20 min.
- Patiekite su pabarstytomis kapotomis petražolėmis.
- Bus skanu, jei patieksite su gabaliukais pjaustytu fetos sūriu. Nes, kaip sako kretiečiai, feta tinka su viskuo.
Skanaus briamo!
Keletas patarimų:
- Taip pat briamą galite ruoši orkaitėje. Tuomet kai pakepinsite svogūnus ir morkas, kartu su visomis likusiomis daržovėmis sudėkite karščiui atsparų indą, užpilkite sultiniu ar verdančiu vandeniu (~250 ml) ir pašaukite į orkaitę. kepkite apie 35-40 min. Kepimo pabaigoje galite užberti fetos sūrio ir apkepti iš viršaus.
- Jeigu norite kiek aštriau, tuomet prieš pradedant kepti svogūnus aliejuje kelias sekundes pakaitinkite prieskonius: smulkintų (ne grustų!) džiovintų aitriųjų čili pipirų, kumyno ir garstyčių sėklų. Garstyčių sėklos pradės spirgėti, tuomet nedelsiant pradėkite kepti daržoves.
- Kas mėgsta kario prieskonius, pabandykite, paįvairinimui, tuomet nepamirkite prieš troškinimą papildomai pakepinkite prieskonių mišinį (džiovintų aitriųjų pipiru, kumyno, garstyčių sėklų).
MANO KRETA rekomenduojamo ypač tyro šalto spaudimo alyvuogių aliejaus ir kitų produktų iš Kretos skaniems patiekalams galite įsigyti čia >>
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com