Ypač tyras alyvuogių aliejus 750 ml
19,00 €
Ypač tyras pirmo, šalto spaudimo alyvuogių aliejus. Išspaustas iš koroneiki rūšies alyvuogių mechaninėmis priemonėmis. Ką tik nupjautos žolės žaluma ir prieskoninėmis žolelėmis kvepiantis, lengvo skonio, paliekantis gaivų pikantišką poskonį – tokį, kokį privalo palikti ypač tyras koroneiki alyvuogių aliejus. Išpilstytas į 1000 ml skardines talpas. Rūgštingumas iki 0,3-0,5%.
253 in stock
Iš Kretos ypač tyras alyvuogių aliejus (750 ml) atkeliauja į Jūsų namus Lietuvoje. Tai skystas Kretos auksas, kurį kruopščiai atrinko ir rekomenduoja MANO KRETA – Audrius ir Jurgita. Mes gyvename Kretoje, tiesiogiai bendraujame su salos ūkininkais, kad atrinktume tuos produktus, kuriuos galėtume pasiūlyti Jums. Kaip buvo atrinktas šis alyvuogių aliejus paskaitykite šio puslapio skiltyje „Istorija“.
Mūsų atrinktas ir rekomenduojamas ypač tyras pirmo spaudimo alyvuogių aliejus pasižymi žemu rūgštingumu, todėl gali būti vartojamas ir grynas, neapdorotas, ir puikiai tinkamas kepimui, virimui, troškinimui. Dvelkiantis žalumos bei prieskoninių žolelių aromatu. Pasižymintis lengvu daugialypiu skoniu, paliekantis gaivų pikantišką poskonį – šių metų derliaus aliejui būdingos pipirų, žalių obuolių, graikiškų riešutų natos.
Sudedamosios dalys: aukščiausios rūšies ypač tyras pirmo šalto spaudimo alyvuogių aliejus (750 ml), išgautas tiesiogiai iš koroneiki rūšies alyvuogių tik mechaninėmis priemonėmis. Tik iš Kretoje (Lasičio regione) surinktų alyvuogių. Rūgštingumas iki 0,3-0,5%.
Laikymo sąlygos: alyvuogių aliejų geriausia laikyti tamsioje vietoje, toliau nuo saulės spindulių, kambario temperatūroje. Žemesnėje kaip +5°C temperatūroje aliejus tirštėja. Temperatūrai kylant atgauna skystą konsistenciją. Dėl temperatūrų perkritimo aliejaus kokybė ir savybės nesikeičia.
Geriausias iki: žiūrėti įspaudą ant etiketės arba skardinės pakuotės. Ta pati data galioja ir pradėjus vartoti aliejų.
Grynasis kiekis: 750 ml.
Produkto pakuotė: tamsaus stiklo butelis.
EKO pakuotė siuntimui: pristatymui Lietuvoje naudojame ekologiškas, lengvai perdirbamas ir natūraliai suyrančias pakavimo medžiagas maksimaliai stengdamiesi išvengti plastiko.
Maistinė vertė (100 g/ml): energetinė vertė – 3452 kJ / 828 kcal, riebalų 92 g, iš jų sočiųjų 13 g, monesočiųjų 71 g, polinesočiųjų 8 g, angliavandenių 0 g, baltymų 0 g, druskos 0 g.
Kilmės šalis: Graikija (Kreta)
Prekės ženklas: Mano Kreta
Tiekėjo kontaktai: MB Mano Kreta
Siuntėjas: MB „Paul & Kate“
Alyvuogių aliejus – vienas labiausiai ištirtų maisto produktų pasaulyje. Moksliniais tyrimais yra įrodyta, kad alyuogių aliejus:
- gausus antioksidantų, iš kurių vienas stipriausių – oleokantalis – lyginamas su skausmus malšinančiu, uždegimus slopinančiu garsiuoju vaistu – ibuprofenu,
- yra vienas didžiausių oleino rūgšties (omega-9) šaltinis: alyvuogių aliejuje jos gali būti iki 81 proc.,
- gausus omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis: įrodyta, kad šios rūgštys gali sumažinti depresijos riziką, ypač vyresniems žmonėms,
- saugo nuo širdies ligų ir mažina kraujospūdį,
- turi teigiamą įtaką vadinamojo „blogojo“ cholesterolio oksidacijai ir kiekiu kraujyje, kraujagyslių stiprėjimui, pernelyg didelio kraujo krešėjimo mažėjimui,
- turi teigiamą poveikį cukraus kiekiui kraujyje ir jautrumui insulinui,
- tinka svorio metimui, nes nedidina kūno svorio.
Išsamiau apie šias alyvuogių aliejaus savybėmis skaitykite mūsų Skonių žurnalo straipsniuose, spauskite čia >>
Kretiečiai puikiai išmano, kada ir kaip rinkti alyvuoges, kad būtų išspaustas „extra virgin olive oil“ (EVOO) – ypač tyras alyvuogių aliejus. Tokiu gali būti tik šaltuoju būdu, t.y. ne aukštesnėje kaip 27°C temperatūroje mechaniniais presais išspaustas alyvuogių aliejus, kurio rūgštingumo rodiklis neviršija 0,8 proc. Mes kokybinę kartelę užkėlėme dar aukščiau: siūlome ypač tyrą alyvuogių aliejų, t.y. tokį, kurio rūgštingumo rodiklis neviršija 0,5 proc.
Kretoje įprasta ragauti alyvuogių aliejų iškart po spaudimo, bet nėra įprasta tokį šviežią aliejų vartoti gausiai. „Po spaudimo aliejui reikia nurimti, nusistovėti. Iš nuosėdų muilą darom, o išskaidrėjusį aliejų į savo lėkštes pilam. Mes Kretoje laikomės tradicijų,“ – tai nuolat pabrėžia mažų ūkių savininkai nuteikdami, kad tik į žiemos pabaigą galima kalbėti apie tą aliejų, kuris išspaustas rudenį.
Tradiciškai alyvuogių aliejus Kretoje – ne tik maisto produktas, bet ir puikus konservantas. Alyvuogių aliejaus konservacinės savybės pastebėtos jau nuo seno: antikos laikais graikai alyvuogių aliejų naudojo norėdami ilgiau išsaugoti daržoves, mėsą, net žuvį ir jūros gėrybes.
Iki šių dienų Kretoje galima įsigyti alyvuogių aliejuje konservuojamų artišokų, saulėje džiovintų pomidorų, paskrudintų paprikų, netgi kieto avies pieno sūrio! Nė viena Kretos šeimininkė neapsieina be alyvuogių aliejaus nuo pelėsio apsaugodama padažus. Išsamiau apie aliejaus konservacines savybes skaitykite mūsų Skonių žurnale, spauskite čia >>
„Kokį alyvuogių aliejų rekomenduotumėt?“ Tai bene dažniausiai užduodamas klausimas per mūsų ekskursijas po Kretą. Atsakydami visada pažeriame daug informacijos apie aliejaus kokybinius rodiklius, bet išvadą pateikiame tą pačią – aliejų reikia ragauti. Nes alyvuogių aliejus degustuojamas kaip vynas. Nes kiek žmonių – tiek skonių. Kiek Kretoje ūkių – tiek aliejų.
Todėl galiausiai į klausimą „Kokį alyvuogių aliejų rekomenduotumėt?“ pažvelgėme iš kitos pusės. Vietoj atsakymo savo keliautojams pateikdami klausimą: koks alyvuogių aliejus jums labiausiai patinka? Apibūdinimai virto išvadomis, kurios mums padėjo išrinkti tą alyvuogių aliejų, kurį rekomenduojame ir galime pristatyti Jums į namus visoje Lietuvoje.
Iš mažų Kretos ūkių
Ieškojome tokio aliejaus, kurį Kretos šeimos spaudžia savo reikmėms, savo tavernoms, restoranėliams, neskubėdami jo filtruoti ir išpilstyti į butelius. Išties nėra paprasta užduotis tokį surasti eksportui – juk nesibelsi į kiekvieno kretiečio namus. Padėjo per dešimt gyvenimo metų Kretoje užmegzti ryšiai. Su mažų alyvuogių ūkių savininkais Lasičio regione mus supažindino bičiulis Nektarijus. Jei dar nebuvote su mumis jo restoranėlyje skaniai pavalgyti, galime užsukti per Jūsų atostogas Kretoje – dėl asmeninės ekskursijos kreipkitės čia >>
Kiek išragauta alyvuogių aliejaus! Tiek pas Nektarijų, tiek pas jo artimuosius ir kaimynus. Tiek geriant gryną, tiek mirkant su duonos kąsniais kaip tą dažnai darome per mūsų asmenines ekskursijas Kretoje. Kiek kosėta nuo malonaus gomurį glostančio kartumo. Iš kretiečių girdint tai, ką sako ir mitybos ekspertai: pikantiškas kartumas parodo alyvuogių aliejaus vertę!
Po daugelio degustacijų galiausiai pasirinkome, kurį galėtume rekomenduoti. Mūsų išrinktasis – toks, apie kokį ne kartą esam girdėję iš savo keliautojų: žaluma ir prieskoninėmis žolelėmis kvepiantis, lengvo skonio, paliekantis gaivų pikantišką poskonį – tokį, kokį privalo palikti ypač tyras alyvuogių aliejus, išspaustas iš koroneiki rūšies alyvuogių. Aliejų ragavusiųjų parašytus atsiliepimus rasite feisbuko puslapio Kretos Skoniai skiltyje „Reviews“, spauskite čia >>