Vynuogių sirupas petimezi 250 ml

10,90 

Vynuogių sirupas petimezi – balzaminiam actui ir skaniems patiekalams! Energijos ir sveikatos šaltinis. Tikra mineralinių medžiagų ir vitaminų bomba! Tai tradicinis vynuogių produktas – iš vynuogių misos natūraliai išgaunamas sirupas. Be dažiklių, konservantų, be jokio pridėtinio cukraus. Galima vartoti gryną ir kaip cukraus pakaitalą, ir kaip padažą, ir kaip maisto papildą.

Produkto kodas: M-SPB0250
Kategorija:

Liko 62

Krepšelis

„Petimezi geriau nei cukrus“, – sako kretiečiai ir saldindami savo gyvenimą vis dažniau renkasi vieną iš sudėtinių garsaus balzaminio acto dalių – ‘petimezi’ (gr. πετιμέζι). Tai tradicinis vynuogių produktas – iš vynuogių misos natūraliai išgaunamas sirupas. Be dažiklių, konservantų, be jokio pridėtinio cukraus. Beje, petimezi negalima vadinti vynuogių misa! Misa – tai paruoša daugeliui vynuogių produktų, o vynuogių sirupas petimezi – jau galutinis produktas. Išsamiau apie petimezi ir jo naudą skaitykite šio puslapio skiltyje „Nauda“.

Sudedamosios dalys: 100% juodųjų ‘liatiko’ veislės vynuogių sirupas petimezi.

Laikymo sąlygos: vynuogių sirupą petimezi geriausia laikyti tamsioje vietoje, toliau nuo saulės spindulių, kambario ar kiek vesesnėje temperatūroje. Butelio dugne natūraliai gali susidaryti nuosėdų.
Geriausias iki: žiūrėti įspaudą ant etiketės. Vynuogių sirupo petimezi savybės mažai keičiasi laikui bėgant, todėl nenustebkite, kad jo galiojimo laikas – net kelių metų.

Grynasis kiekis: 250 ml.

Pakuotė: tamsaus stiklo butelis.
EKO pakuotė: pristatymui Lietuvoje naudojame ekologiškas, lengvai perdirbamas ir natūraliai suyrančias pakavimo medžiagas maksimaliai stengdamiesi išvengti plastiko.

Maistinė vertė (100 g/ml): energetinė vertė – 1470 kJ / 350 kcal, angliavandenių 81 g, baltymų 0,95 g, riebalų 0,43 g, geležies 1,22 mg, kalcio 75 mg, fosforo 112 g. Gali būti sulfitų pėdsakų.

Kilmės šalis: Graikija (Kreta)
Prekės ženklas: Mano Kreta
Tiekėjo kontaktai: MB Mano Kreta
Siuntėjas: MB „Paul & Kate“

Mineralinių medžiagų ir vitaminų bomba! Mitybos specialistai vienu balsu sutaria, kad iš visų natūralių saldiklių petimezi yra pirmas po medaus arba net konkuruoja su medumi savo naudingomis savybėmis. Taip, petimezi yra kaloringas produktas, bet kalorijų kiekis nublanksta palyginus su B grupės vitaminų, geležies, kalcio, magnio, mangano, fosforo, kalio ir vario kiekiais.

Graikijoje gydytojai pastebėję pas pacientus B grupės vitaminų ir/arba geležies trūkumą vietoj papildų rekomenduoja kas rytą išgerti vieną taurelę petimezi. Toks viengurkšnis veikia kaip rytinis energetikas, natūralus tonikas ir antidepresantas.

Dėl didelio geležies kiekio petimezi dažnai renkasi vegetarai ir veganai. Dėl tos pačios geležies gydytojai jį rekomenduoja sergant mažakraujyste, o dėl raminančių savybių – gerklės skausmui, kosuliui, pilvo skausmams gydyti. Ir apskritai visiems, kurie maisto pramonės gaminamą cukrų nori pakeisti natūraliu saldikliu. Tai puikus cukraus pakaitalas!

Vynuogėse esanti dekstrozė (vynuogių cukrus, gliukozė) suteikia organizmui energijos, ο resveratrolis mažina kraujospūdį, cholesterolio kiekį, lėtinių ligų vystymąsi, saugo smegenų ląsteles nuo pažeidimų, mažina organizmo jautrumą insulinui, todėl tinka diabeto prevencijai.

Petimezi – balzaminiam actui ir skaniems patiekalams!

Jums patinka vadinamasis „balzamikas“, t.y. balzaminis actas? Jei taip, po ranka turėdami petimezi galėsite jo pasigaminti patys! Nes balzaminio acto pagrindinės sudėtinės dalys – du iš vynuogių natūraliai išgaunami produktai: actas ir petimezi. Turint juos atskirai galima susikurti savo mišinį, gardinti norimais prieskoniais.

Virtuvėje galima petimezi naudoti ir vieną – ne tik saldėsiams! Kartu su ypač tyru alyvuogių aliejumi ir actu jis puikiai tinka salotoms gardinti. Su juo galima gaminti marinatus mėsai. Sodrumo jis suteikia keptoms daržovėms ar žuviai. Virtuvėje su petimezi naujų sodrių, paryškintų skonių paieškų galimybės neribotos!

Jų dar daugiau – gaminant saldėsius ir desertus. Tinka vietoj cukraus praktiškai visiems kepiniams. Kretoje ir Graikijoje pastaruoju metu vis labiau populiarėja uogienės, marmeladai, net šokoladas, kuriame būtų vietoj cukraus naudojamas petimezi. Jis skanus ir su blynais, spurgomis ar apšlaksčius ledus! O natūralus jogurtas su petimezi – Kretoje toks pat mėgstamas kaip ir jogurtas su kalnų čiobrelių medumi. Apie tokį medų informaciją rasite čia >>

 

Kaip išgaunamas šis nuostabus produktas? Kai vasaros pabaigoje Kretoje surenkamas vynuogių derlius, iškart išspaudžiamos vynuogių sultys. Išspaustos sultys su kauliukais ir žievelėmis sudaro vynuogių misą. Vyndariai pradeda žievelių ir kauliukų atskyrimo nuo sulčių žaidimą siekdami vynui suteikti atitinkamą spalvą, aromatą ir skonį. O tradicijų besilaikančios Kretos šeimininkės nuo savo vyndarių atima dalį vynuogių misos tam, kad pagamintų tradicinius produktus, vienas iš jų – petimezi.

Viskas paprasta: vynuogių misa tiesiog verdama tam, kad iš jos išgaruotų vanduo ir liktų grynas vynuogių sirupas. Be jokio pridėtinio cukraus ar kitų priedų! Vasaros pabaigoje petimezi garinimo puodai tiesiog pukši kiemuose, apie vieną tokį pasakojimą rasite čia >> Ir jokiais būdais vynuogių misos negalima vadinti petimezi. Misa – tai paruoša daugeliui vynuogių produktų, o petimezi – jau galutinis produktas.

Senovės Graikijoje ir iki šiol kai kuriose Kretos kaimuose garinimo būdu išgautas vynuogių sirupas buvo vadinamas ‘sirėos’ (gr. σιραίος), šis žodis nurodė virimo procesą. Per Osmanų imperijos okupaciją produktui prilipo sugraikintas žodis ‘petimezi’ – jis kilo iš turkiško ‘pekmez’, kurį turkai vartoja kalbėdami apie įvairių vaisių ir uogų sirupą, ypač – apie sirupą iš šilkmedžio uogų.

Kokį petimezi graikai labiausiai vertina? Viskas priklauso nuo kiekvieno žmogaus skonio: kažkam patinka klampesnis, kažkam – skytesnis, vieni mėgsta labai lengvą, kiti – sodresnį ar net kartelėjusį (kartumas atsiranda nuo vynuogių žievelių ir kauliukų pertekliaus).

Išragavę dešimtis variantų mes pasirinkome rytų Kretoje gyvenančių bičiulių Stefano ir Marios gaminamą petimezi (pas juos kartais stabtelim per MANO KRETOS ekskursijas). Jie petimezi pavertė savo šeimos pragyvenimo šaltiniu, atrasdami nepakartojamą konsistencijos ir skonio balansą, kurį įvertino garsiausi Graikijos virtuvės šefai. Pagrindiniai jų gaminano petimezi užsakovai – aukštos kategorijos restoranai ir viešbučiai, aukštus kokybės standartus puoselėjančios tradicinės Kretos tavernos.

Būtent tokį vynuogių sirupą rekomenduojame Jums – kokius patiekalus juo gardinsite? 🙂

+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Įdėta į krepšelį.
Apmokėti Tęsti apsipirkimą
Šios prekės negalite pridėti į pirkinių krepšelį, nes jos ir Jūsų jau pasirinktos bei į pirkinių krepšelį įdėtos prekės atsiėmimo / siuntimo būdai nesutampa.