Balzaminio acto su medumi glajus 250 ml
7,70 €
Balzaminio acto su medumi glajus – gerokai tirštesnis balzaminio acto su medumi brolis. Glajui tirštumą suteikia didesnis vynuogių sirupo petimezi ir čiobrelių medaus kiekis – jų saldumas subtiliai dera su vynuogių acto rūgštele. Paragaukite kieto sūrio su lašu šio glajaus – ir suprasite, kad jo panaudojimo galimybės labai plačios. Jis tinka ne tik salotoms!
53 in stock
Sudedamosios dalys: vynuogių actas, koncentruotos vynuogių sultys, čiobrelių medus. Be konservantų ir dažiklių.
Laikymo sąlygos: balzaminį actą su medumi glajų laikyti vėsioje tamsioje vietoje.
Geriausias iki: žiūrėti įspaudą ant etiketės.
Grynasis kiekis: 250 ml.
Pakuotė: tamsaus stiklo butelis.
EKO pakuotė: pristatymui Lietuvoje naudojame ekologiškas, lengvai perdirbamas ir natūraliai suyrančias pakavimo medžiagas maksimaliai stengdamiesi išvengti plastiko.
Maistinė vertė (100 g/ml): energinė vertė – 1460 kJ / 349 kcal, riebalų 0 g, angliavandenių 85 g, iš jų cukrų 84 g, baltymų 0 g, druskos 0 g.
Kilmės šalis: Graikija (Kreta)
Prekės ženklas: Agia Triada
Tiekėjas: Vinolio Mepe
Pardavėjas: MB Mano Kreta
Siuntėjas: MB Paul & Kate
Balzaminis actas – vienas seniausių padažų ir pagardų pasaulyje, kurio pagrindas yra du natūralūs vynuogių produktai: vynuogių sirupas petimezi ir vynuogių actas. Dar antikos laikais jis buvo plačiai naudojamas mityboje, pastebėjus, kad gerina virškinimą ir padeda išvengti persivalgymo. Per pietus visoje Kretoje vartojamas vynas skatina apetitą, o balzaminis actas jį slopina – taip sukuriamas balansas.
Jau šiais laikais moksliniais tyrimais įrodyta, kad balzaminis actas itin naudingas virškinimo sistemai. Pirma, jis nėra kaloringas. Antra, jis aktyvina skrandžio fermentų – pepsinų – veiklą. Pepsinai greitina medžiagų apykaitą ir skaido baltymus iki peptonų – peptidų ir laisvų aminorūgšių mišinio, kurį organizmas lengviau pasisavina. Todėl ne veltui sakoma, kad balzaminis actas gali padėti numesti svorio.
Negana to, kartu su balzaminiu actu organizmas gauna visą puokštę mineralinių medžiagų: kalcio, geležies, mangano, kalio. Jų įsisavinimą skatina jau minėtieji pepsinai ir acto rūgštis. Todėl ne veltui mitybos specialistai rekomenduoja įtraukti balzaminį actą ir kitus natūralius vynuogių produktus į savo mitybą: jie stiprina imuninę sistemą ir gerina kraujotaką (mažina cholesterolio lygį kraujyje, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje).
Agia Triada – lietuviškiau sakant Šventosios Trejybės – patriarchalinis vienuolynas Akrotiri pusiasalyje vakarų Kretoje netoli Chanios pirmiausia keliautojus pritraukia renesanso architektūra. Pirmą kartą į Agią Triadą ir mes atkeliavome norėdami pamatyti nuo XVII amžiaus puikiai išlikusį vienuolyno architektūrinį ansamblį net nenumanydami, kad vienuolynas įtrauks į naujų skonių atradimų sūkurį.
XVII amžiuje vienuolyną įkūrė broliai Jeremijas ir Lorenzo Tsagaroli – kilmingos venecijiečių šeimos palikuonys, iš katalikybės atsivertę į stačiatikybę ir tapę vienuoliais. Abu gavo puikų išsilavinimą, Jeremijas netgi buvo kandidatu į Konstantinopolio patriarchą. Jo dėka vienuolynas tapo patriarchaliniu, t.y. pavaldžiu ne vietos vyskupams, o tiesiogiai patriarchui. Tai suteikė broliams laisvės įnešti naujovių į nusistovėjusį kretiečių gyvenimą.
Iki šių dienų prie pagrindinės Agia Triada cerkvės auga medis, kurį kartais kretičiai vadina stebuklingu, nes jis iš vieno kamieno veda citrusinius vaisius: apelsinus, mandarinus ir citrinas. Šis medis puoselėjamas kaip brolių Tsagarolių žinių priminimas – jie vieni pirmųjų supažindino kretiečius su medžių skiepijimu, kuris ilgainiui Kretoje plačiai paplito skiepijant tsunati alyvmedžių kamienus derlingesnės koroneiki alyvmedžių rūšies šakelėmis.
Šalia vienuolyno broliai įkūrė ir vynuogynus. Nors derlius labiau buvo skirtas vyno gamybai, iš likusių vienuolyno įrašų žinoma, kad dalis vynuogių misos keliaudavo tiek vynuogių sirupo petimezi, tiek vynuogių acto gamybai. Spėjama, kad jie galėjo gaminti ir balzaminį actą, nors šis faktas niekur nėra užfiksuotas, nepaisant to, kad vienuolynas turi gilias balzaminio acto gamybos tradicijas. Todėl drąsiai galima sakyti, kad šis balzaminio acto receptas ištobulintas per šimtmečius.