Žaliosios tsunati alyvuogės 580 ml
10,50 €
Retos, vienos seniausių, tikros kretietiškos – daug eptitetų turi ‘tsunati’ žalios alyvuogės, kurios sugrįžta ant stalų kaip gurmaniškas užkandis ir skonių sprogimu stebinantis salotų akcentas. Keliautojai pabrėžia, kad kartu su ‘koroneiki’ alyvuogėmis ‘tsunati’ yra tos, kurios labiausiai primena atostogas Kretoje. Tad drąsiai galime sakyti: paragaukite Kretos!
Liko 70
Tsunati (tsounati) žaliosios alyvuogės – tai skonių sprogimas: švelnus alyvuogės kartumas persipina su vos juntamu rūgštumu bei sūrumu ir galiausiai palieka nepaprastai malonų salstelėjusį poskonį. Šios alyvuogės mažiausiai turi rūgštumo nei kitos Graikijos alyvuogės. Smulkias, bet ganėtinai daug traškaus minkštimo turinčias tsunati rūšies alyvuoges galima patiekti vienas – tiesiog kaip užkandį. Kretiečiai jas mėgsta prie vyno ar tsikudjos (raki). Tsunati alyvuogės puikiai tinka ir prie sūrių, vytintos mėsos gaminių, įvairiausių žalumynų salotų. Tik nepatartina jų ilgai laikyti aliejuje, kadangi jis labiau išryškina iš sūrimo sugertą druską, kuri užgožia kitus alyvuogės skonius. O ragaujant ar vaišinant būtina pabrėžti, kad tai – viena seniausių ir rečiausių Graikijos alyvuogių rūšių! Apie tai išsamiau skaitykite šio puslapio skiltyse „Tradicijos“ ir „Istorija“.
Sudedamosios dalys: žaliosios tsunati alyvuogės su kauliukais, sūrimas (vanduo, jūros druska), rūgštingumą reguliuojanti medžiaga (citrinos rūgštis, pieno rūgštis). Nepasterizuotas produktas.
Laikymo sąlygos: atidarius laikyti šaldytuve +2-+4°C, suvartoti per 2-3 savaites. Vartojant mažais kiekiais alyvuoges laikyti apsemtas sūrime.
Geriausias iki: žiūrėti įspaudą ant etiketės arba dangtelio.
Grynasis kiekis: alyvuogių kiekis: ≥320 g, bendras svoris: 850 g.
Produkto pakuotė: stiklainis.
EKO pakuotė: pristatymui Lietuvoje naudojame ekologiškas, lengvai perdirbamas ir natūraliai suyrančias pakavimo medžiagas maksimaliai stengdamiesi išvengti plastiko.
Maistinė vertė (100 g/ml): energinė vertė – 481 kJ / 115 kcal | riebalų 10,68 g (iš jų sočiųjų 1,41 g), angliavandenių 6,26 g (iš jų cukraus 0 g), skaidulinių medžiagų 3,2 g, baltymų 0,84 g, druskos 2 g.
Kilmės šalis: Graikija (Kreta)
Prekės ženklas: Mano Kreta
Tiekėjo kontaktai: MB Mano Kreta
Siuntėjas: MB „Paul & Kate“
Tsunati alyvuogės kaip ir kitų rūšių alyvuogės pasižymi polifenolių gausa, apie kurių naudą žmogaus organizmui daug informacijos rasite mūsų Skonių žurnalo rubrikoje „Produktų nauda ir savybės“, spauskite čia >>
Rinkdamiesi iš kitų rūšių alyvuogių mėgėjai išskiria tsunati traškumą ir skonį – jas tiesiog malonu valgyti kaip užkandį mėgaujantis skonių įvairove ir netikėtu saldumu, kuris lieka burnoje po kiekvienos alyvuogės.
Kretoje nedaug ūkių augina ‘tsunati’ alyvmedžius dėl vienos paprastos priežasties – tsunati alyvmedžiai įprastai duoda derlių tik kas antrus metus ir jis nėra toks gausus kaip po visą salą paplitusių koroneiki, iš kurių Kretoje daugiausiai išspaudžiama alyvuogių aliejaus.
Didėjant aliejaus paklausai daug ūkininkų pjovė ‘tsunati’ alyvmedžių kamienus ir į juos įskiepydavo ‘koroneiki’ šakeles. Todėl Kretoje galima daug kur pamatyti alyvmedžius su savotiškais gumbais, iš kurių auga šakos. Tie gumbai yra ne kas kita kaip vietos, į kurias buvo įskiepytos ‘koroneiki’ šakelės. Nupjovus kamieną žemiau gumbo ilgainiui atželtų ‘tsunati’ alyvuoges subrandinančios šakos.
Pastaruoju metu vis labiau dairantis naujovių vis labiau prisimenama ir tai, kas buvo užmiršta. Taip prisimintos tsunati alyvuogės. Jų alyvmedžius išsaugoję ūkiai vis garsiau pradeda kalbėti apie išsaugotą rūšį ir jos išskirtinumą, pasiūlydami tiek alyvuogių aliejaus iš tsunati alyvuogių (jis kol kas labai retas), tiek pačių alyvuogių, kurios vis dažniau atsiranda ant stalų kaip gurmaniškas užkandis ir skonių sprogimu stebinantis salotų akcentas.
Tsunati (gr. τσουνάτη, lot. transkripcija: tsounati) – viena seniausių Graikijos alyvuogių rūšių: Nakso saloje Kikladėse ligi šiol žaliuoja tsunati alyvmedis, kurio šaknims – apie 5-6 tūkst. metų. Mitologiją mėgstantys Graikijos istorikai ir botanikai sako, kad deivė Atėnė savo globojamo Atėnų miesto gyventojams padovanojo būtent tsunati alyvmedį, nes archaiškas šios rūšies pavadinimas yra su nuoroda į Atėnų miestą – ‘athinolia’ (gr. αθηνολιά). Dabar alyvmedžių ekspertai labiau linkę tsunati alyvuoges vadinti šiuolaikišku ‘mastoidis’ (gr. μαστοειδής) vardu.
Daugiausiai tsunati alyvmedžių išlikę Monemvasijos regione rytų Peloponese – jie ten įprasti nuo seno. Kituose Graikijos regionuose tsunati alyvmedžių ir alyvuogių reikia su žiburiu paieškoti. Todėl labai džiaugiamės, kad bendradarbiaujant su Marija ir Jorhu – šeimos alyvmedžių ūkius puoselėjančiais seserimi ir broliu iš pietryčių Kretos – pavyko gauti sūrime išsaugotų išskirtinių tsunati rūšies alyvuogių.