Kretos raudonėlis 40 g

5,00 

Kretos raudonėlis – išskirtinis prieskoninis augalas, be kurio neįsivaizduojama daug kretietiškų bei graikiškų patiekalų. „Ir jo nepakeisi lietuvišku ar kurios nors kitos šalies raudonėliu – kretietiškas visiškai kitoks!“ – pastebi tūlas graikiškos virtuvės mėgėjas. Teisybės šiuose žodžiuose yra, nes Kretos raudonėlis – kitoks: kur kas intensyvesnio skonio ir aromato!

Produkto kodas: M-ZRPS0040
Kategorija:

Liko 75

Krepšelis

Kretos raudonėlis 40 g pakuotėje – tiesiai iš ekologiško ūkio, įsikūrusio šalia Psiloričio kalnų! Nepaprastai kvapnus, stipriau išreikšto skonio nei jo lietuviškas giminaitis. Taip yra todėl, kad graikiškame Kretos raudonėlyje (Origanum vulgare ssp. hirtum) yra didesnis eterinio aliejaus kiekis, svyruojantis nuo 1,8 iki 8,2 ml / 100 g sausos masės, tuo metu, kai paprastajame raudonėlyje (Origanum vulgare) eterinio aliejaus gerokai mažiau – iki 1,2 ml / 100 g sausos masės. Daugiau apie Kretos raudonėlio išskirtinumą skaitykite šio puslapio skiltyse „Nauda“ bei „Tradicijos“ ir gardinkite savo maistą Kretos raudonėliu į sveikatą!

Sudedamosios dalys: 100% natūralūs džiovinto raudonėlio (lot. Origanum vulgare ssp. hirtum) lapeliai, išauginti ekologiškame ūkyje.

Laikymo sąlygos: sandariame stikliniame inde tamsioje vėsioje vietoje. Vos tik gavus siuntą žoleles perpilkite iš siuntimo pakuotės į sandarius stiklinius indus. Taip bus maksimaliai sumažinta aplinkinių kvapų įtaka raudonėlio aromatui.
Geriausias iki: žiūrėti įspaudą ant etiketės arba dangtelio.

Naudojimas: raudonėlį galima naudoti praktiškai visiems patiekalams: pradedant salotomis ir baigiant žuvies, jūros gėrybių, ant žarijų keptos mėsos patiekalais. Puikiai tinka su žaliomis ar keptomis tiek orkaitėje, tiek keptuvėje ar virtomis daržovėmis, o taip pat užbarstytas ant fetos sūrio ar minkštojo mocarelos sūrio. Beje, juo gardinami net bulvių traškučiai ir desertai. Auksinė taisyklė: jokiais būdais negalima kaitinti raudonėlio! Nes kaitinamas jis patiekalui suteikia kartumo. Raudonėliu apibarstomas jau paruoštas ir ant stalo tiekiamas patiekalas.

Grynasis kiekis:
40 g.

Produkto pakuotė: popierinis maišelis.
EKO pakuotė: pristatymui Lietuvoje naudojame ekologiškas, lengvai perdirbamas ir natūraliai suyrančias pakavimo medžiagas maksimaliai stengdamiesi išvengti plastiko.

Kilmės šalis: Graikija (Kreta)
Prekės ženklas: Mano Kreta
Tiekėjo kontaktai: MB Mano Kreta
Siuntėjas: MB „Paul & Kate“

Vienas senovės graikų mitas pasakoja, kad meilės deivė Afroditė augino raudonėlį savo sode Olimpo viršūnėje, kad jis dievams suteiktų laimės ir džiaugsmo. Ne veltui senovės graikų žodis ‘origano’ kildinamas iš žodžių ‘oros’ (grc. όρος) – kalnas, ir ‘hanos’ (grc. γάνος) – spindesys, džiaugsmas. Ne veltui iki šių dienų tradicinėse vestuvėse jaunųjų vainikai puošiami raudonėlio šakelėmis tikint, kad su jomis jaunieji parsineš džiaugsmą ir šeimyninę laimę į savo namus.

Valgiuose graikiškas raudonėlis išties tampa džiaugsmo ir geros savijautos sinonimu, nes jis tonizuoja, žadina apetitą, stimuliuoja medžiagų apykaitą. Raudonėlis turi stiprų antibakterinį ir antioksidacinį poveikį. Moksliškai įrodyta, kad savo antioksidacinėmis savybėmis jis 12 kartų pralenkia apelsinus.

Graikijoje raudonėlis nuovirų pavidalu vartojamas nuo žarnyno atonijos, taip pat kaip atsikosėjimą skatinantis vaistas, rekomenduojamas gydant hipertenziją, aterosklerozę, cistitą, prostatitą, reumatinį artritą ir daugelį kitų ligų. Raudonėlio eterinis aliejus naudojamas nuo dantų skausmo. Kretos medikai sako, kad raudonėlio reikėtų vartoti norint sumažinti pavasarinės alergijos ar astmos simptomus. Norint išvardinti visas tradicinės medicinos įrodytas ir liaudies medicinoje žinomas naudingas raudonėlio savybes reikėtų atskiros knygos!

Graikai juokiasi girdėdami, kad jų raudonėlį už Graikijos ribų vadina „picos prieskoniu“. Taip, pastaruoju metu graikiškas raudonėlis ypač plačiai pradėtas naudoti gardinant picas – jis suteikia picoms išskirtinį skonį ir aromatą.

Patys graikai ir ypač kretiečiai raudonėlį kaip prieskonį naudoja praktiškai visiems patiekalams: pradedant salotomis ir baigiant žuvies, jūros gėrybių, ant žarijų keptos mėsos patiekalais. Tūlas kretietis net keptas bulves apibarsto raudonėliu! Beje, dabar juo gardinami net bulvių traškučiai ir desertai.

Auksinė taisyklė: jokiais būdais negalima kaitinti raudonėlio! Nes kaitinamas jis patiekalui suteikia kartumo. Raudonėliu apibarstomas jau paruoštas ir ant stalo tiekiamas patiekalas. Kai kuriose tradicinėse Kretos tavernose raudonėlis yra kaip papildomas prieskonis šalia druskos ir pipirų. Pačiam raudonėliui netikėtų atspalvių suteikia ypač tyras alyvuogių aliejus, apie kurį pasakojame čia >>

Jei valgydami kokį karštą graikišką patiekalą jaučiate raudonėlio skonį, nepulkite girti raudonėlio universalumo. Karštų patiekalų gamybai, ypač įvairiausiems troškiniams Graikijos šeimininkės naudoja visai kitą, Kretos kalnuose ne mažiau klestintį prieskoninį augalą – dašį. Kaitinant jo skonis keičiasi, tampa artimu raudonėliui, bet neapkartina patiekalo.

Graikijos įstatymai griežtai draudžia rinkti vaistines ir aromatines žoles laukinėje gamtoje pardavimui bei eksportui. Pasirinkti Kretos kalnuose raudonėlio, čiobrelio ar kitų žolynų galima tik savo reikmėms. Leidimus oficialiai prekiauti laukiniais žolynais ir iš jų gaminamais eteriniais aliejais gauna tik griežtai kontroliuojami kalnų žolininkai (kartais per MANO KRETOS ekskursijas pas tokius užsukam).

Todėl teko sukti ratus po Kretą ieškant sertifikuotų žolelių augintojų. Vienas pirmųjų, pas kurį užsukome, buvo kalnietis iš Psiloričio papėdės – Aleksandros (kirčiuokite -e- raidę, jei norite graikiškai ištarti jo vardą). Bet jis negalėjo suteikti jokių garantijų pasitelkdamas geležinį argumentą: vystant ekologišką ūkį esi visiškai priklausomas nuo gamtos – kiek duos, tiek ir bus.

Vietoj garantijų gavę tik pažadą tęsėme paieškas. Ko tik neprisiragavom! Kokių tik aromatų neatradom vienos rūšies žolelėse, kurios turėtų kvepėti bent jau panašiai! Kokių tik legendų neprisiklausėm apie žolelių auginimą bei rinkimą! Nors teisybės dėlei reikėtų pripažinti, kad Kretoje sutikome daugiau sąžiningų žolelių augintojų, kurie nesistengė su trąšomis užaugintos produkcijos pateikti kaip ekologiškos.

Skonio ir uoslės atmintyje užstrigo Aleksandro auginamos žolelės. Raudonėlis ir čiobrelis pas jį identiški tiems, kuriuos per „Mano Kretos“ žygius į kalnus siūlome uosti bei ragauti laukinėje gamtoje. Rozmarinas, diktamos ir citrininė verbena – aukščiausios kokybės. Todėl galite įsivaizduoti, kaip nudžiugome sulaukę ūkininko skambučio: žolelių bus ir galėsime bendradarbiauti! Tad nuo to laiko „Kretos Skonių“ asortimente – ir ekologiškas raudonėlis iš ūkio prie Psiloričio kalnų.

+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Įdėta į krepšelį.
Apmokėti Tęsti apsipirkimą