Juodosios kalamon alyvuogės 580 ml
9,20 €
Itin švelnaus skonio mėsingos Peloponeso pusiasalyje pietų Graikijoje augintos juodosios kalamon rūšies alyvuogės su kauliukais. Kretiečiai gavę iš žemyno kalamon alyvuoges išima iš sūrymo ir užpila alyvuogių aliejumi, todėl siūlome paragauti būtent tokių – ypač tyrame šalto spaudimo Kretos alyvuogių aliejuje, jis suteikia alyvuogėms malonaus švelnumo.
Liko 15
Itin švelnaus skonio mėsingos Peloponeso pusiasalyje pietų Graikijoje augintos juodosios kalamon rūšies alyvuogės su kauliukais. „Kokios švelnios, tiesiog glosto gomūrį!“ – toks buvo pirmas įspūdis, kai paragavome tokių alyvuogių pas tą pačią šeimą, kurios ypač tyrą šalto spaudimo Kretos alyvuogių aliejų atrinkome ir rekomenduojame. Tuo pačiu sužinojome nedidelę kretiečių paslaptį, kuria dalinamės šio puslapio skiltyje „Tradicijos“ – paskaitykite ir paragaukite kretietišku receptu išsaugotų kalamon rūšies alyvuogių.
Sudedamosios dalys: juodosios kalamon alyvuogės su kauliukais, vanduo, jūros druska, ypač tyras iki 0,3% rūgštingumo šalto spaudimo alyvuogių aliejus. Nepasterizuotas produktas.
Laikymo sąlygos: laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje. Vartojant mažais kiekiais alyvuoges laikyti apsemtas alyvuogių aliejumi, kurį taip pat galima vartoti.
Geriausias iki: žiūrėti įspaudą ant etiketės arba dangtelio.
Grynasis kiekis: alyvuogių kiekis: ≥350 g, aliejaus kiekis: ≥180 g, bendras svoris: 840 g.
Produkto pakuotė: stiklainis.
EKO pakuotė: pristatymui Lietuvoje naudojame ekologiškas, lengvai perdirbamas ir natūraliai suyrančias pakavimo medžiagas maksimaliai stengdamiesi išvengti plastiko.
Maistinė vertė (100 g/ml): energetinė vertė – 1225 kJ / 296 kcal | riebalų 31 g (iš jų sočiųjų 3,8 g, monesočiųjų 24,6 g, polinesočiųjų 2,6 g), angliavandenių 0,3 g (iš jų cukraus 0 g), baltymų 1,2 g, druskos 3,75 g. Kokybiniai alyvuogių aliejaus rodikliai: rūgštingumas iki 0,3%, peroksidų skaičius 20 mEqO2/kg, vaško kiekis iki 150 mg/l, UVS absorbacija DK iki 0,010, K232 iki 2,500, K270 iki 0,220.
Kilmės šalis: Graikija (Kreta)
Prekės ženklas: Mano Kreta
Tiekėjo kontaktai: MB Mano Kreta
Siuntėjas: MB „Paul & Kate“
Apie alyvuogėse esančių polifenolių naudą žmogaus organizmui infromacijos gausu, tačiau apmaudu, kad joje nepateikiamas vienas svarbus dalykas – alyvuogės turi būti su kauliukais!
Kartą vienas amerikietis valgydamas alyvuoges nusilaužė dantį – neatlaikė jo graži išbaltina šypsena alyvuogės kauliuko tvirtumo. Kadangi jis buvo amerikietis, kreipėsi į teismą (kaip žinia amerikiečiai dėl daug ko kreipiasi į teismą) reikalaudamas žalos atlyginimo. Suprasdamas, kad iš kauliuko jo neišsireikalaus, apkaltino tuos, kurie jam tokias alyvuoges į lėkštę įdėjo…
Nuo to laiko alyvuogės negailestingai nukaulinamos. Ir niekam nerūpi, kad tokios nukaulintosios praranda dalį skonio, tekstūros, maistinių savybių ir reikalauja daugiau konservantų – juk svarbiau, kad jos be kauliukų!
Kretiečiai nukaulintas alyvuoges kartais be skrupulų vadina išprievartautomis. Ir klausia, kaip apskritai tokias galima valgyti? Juk tai ne alyvuogė, o kažkokia patežusi neaiški masė!
Kas atsitinka su alyvuoge, kai iš jos išimamas kauliukas? Lygiai tas pats, kai kauliukas išimamas iš vyšnios ar slyvos – ji pradeda pūti. Tam, kad vyšnia ar slyva nepūtų, pilame ant jų cukraus ir verdam uogienę ar kompotą. O tam, kad alyvuogė nepūtų, jai ruošiamas stipresnis sūrymas arba marinatas, kuriame gali būti ne vien natūralūs konservantai.
Štai dėl ko kardinaliai skiriasi nukaulintų ir alyvuogių su kauliukais skoniai. Pradurtos alyvuogės minkštimas turi pastovų kontaktą su raugu ar marinatu – jis tiesiogiai veikia alyvuogės skonį, negana to, mažina maistinę vertę. Įrodyta, kad nukaulintose alyvuogėse antioksidantų ir polifenolių yra mažiau nei alyvuogėse su kauliukais. Plius nukaulinta alyvuogė minkštėja, vaizdingiau sakant – tešlėja: praranda savo stangrumą bei tekstūrą. Norint juos išsaugoti naudojami papildomi maistiniai priedai, kurie ne patys naudingiausi mūsų organizmams.
Tad alyvuogės be kauliukų turi vienintelį privalumą – jas patogiau valgyti ir nereikia sukti galvos dėl valgymo etiketo, kaip gražiai išspjauti alyvuogę iš burnos (apie tokį etiketą pakalbėsime atskirai). Bet ar verta dėl to aukoti skonį ir naudą savo organizmui?
Kretoje retas ūkininkas augina ne aliejui, o valgymui skirtų stambesnių kalamon arrūšių alyvuogių. Jos dažniausiai į salą atkeliauja iš Graikijos žemyno. Ir dažniausiai – sūryme. Tokios sūrios, kad visą burną sutraukia.
Ištraukus iš sūrymo galima jas mirkyti vandenyje, galima apdirbti skonio papildais, kad sušvelnėtų, bet geriausia ir natūraliausia – kelias savaites palaikyti ypač tyrame šalto spaudimo alyvuogių aliejuje. O jo Kretoje netrūksta – jis spaudžiamas iš smulkių, bet labai aliejingų koroneiki rūšies alyvuogių. Aliejus ilgainiui ištraukia iš sūdytų alyvuogių perteklinę druską. Jos išlaiko sūrymo tiek, kiek reikia – tampa švelnesnės, bet išsaugo savo pikantiškumą ir sočią gaivą!
Pirma, palaikytos aliejuje alyvuogės sušvelnėja. Antra, savyje sukauptą sūrymą jos lėtai atiduoda aliejui – jis įgauna naują skonį ir puikiai tinka salotoms bei kitiems patiekalams gardinti papildomai nenaudojant jokios druskos. Tad įsigiję tokių alyvuogių jokiais būdais neišpilkite aliejaus – naudokite jį savo patiekalams gardinti!
Trečia, alyvuogių aliejus – puikus natūralus konservantas. Kretiečiai nuo seno jame laiko artišokus, saulėje padžiovintus pomidorus, netgi sūrius! Nes aliejus neleidžia atsirasti jokiam pelėsiui. Todėl jokio pelėsio nebūna ir ant alyvuogių – ištrauktos iš alyvuogių aliejaus jos žvilga šviežumu!
Norėdami papildyti „Kretos Skonių“ asortimentą kalamon rūšies alyvuogėmis pirmiausia dairėmės tų, kurios auginamos Kretoje. Deja, saloje labai retas ūkininkas tokias augina, visur dominuoja smulios aliejingos koroneiki rūšies alyvuogės, o jei ir pamatai vieną kitą kalamon alyvmedį, paaiškėja, kad jo savininkas uogas augina tik savo reikmėms, nes nemato prasmės konkuruoti su Peloponese, Kalamatos regione tokių alyvuogių auginimą ir paruošimą ištobulinusiais graikais.
Todėl labai nsutebome, kai kalamon alyvuogių pasiūlė paragauti ta pati šeima, kurios ypač tyrą šalto spaudimo Kretos alyvuogių aliejų atrinkome ir rekomenduojame. Jie vieninteliai sutiko mums jas sufasuoti į stiklainius pagal tradicinį kretietišką metodą – užpilant ypač tyru alyvuogių aliejumi. Tad vienu stiklainiu gausite du produktus: ir mėsingų kalamon alyvuogių, ir alyvuogių aliejaus, kurio jokiais būdais neišpilkite – suvalgę alyvuoges naudokite salotoms ar kitiems patiekalams gardinti.