Balzaminio acto kremas su apelsinais 200 ml
7,00 €
Šviežut šviežutėliai Kretos apelsinai susmulkinami tam, kad būtų sukurtas subalansuoto skonio balzaminio acto kremas, kuriame – jokio pridėtinio cukraus, jokių konservantų ar dažiklių, tik trys natūralūs produktai: smulkinti apelsinai, koncentruotos vynuogių sultys ir vynuogių actas. Tinka salotoms, sūriams, marinatams, ant grilio keptai vištienai ir kitiems patiekalams – tik pasitelkite fantaziją!
Liko 287
Balzaminio acto kremas su apelsinais yra tapęs vakarų Kretoje esančio šv. Trejybės vienuolyno – Agia Triada – vizitine kortele. Kolegos gidai juokauja, kad XVII amžiuje iš garsios venecijiečių giminės kilusių brolių Tzagarolių įkurtą vienuolyną reikės pervadinti balzaminio acto kremo su apelsinais vienuolynu. Broliai garsėjo tiems laikams drąsiais agronominiais sprendimais, šalia vienuolyno pasodino ligi šiol kultivuojamus vynuogynus, bet greičiausiai nenumanė, kad po 500 metų vienuolyną garsins ne tik vynas, bet ir balzaminio acto kremas su apelsinais! Plačiau apie tai skaitykite šio puslapio skiltyje „Istorija“.
Subalansuoto skonio: jaučiasi balzaminio acto rūgštelėjęs saldumas perispinantis su šviežių apelsinų gaiva. Ją tarsi užrakina du natūralūs konservacinių savybių turintys produktai: vynuogių actas ir koncentruotos vynuogių sultys. Todėl nereikia jokių priedų, pridėtinio cukraus ar konservantų. Tai 100 proc. natūralus produktas.
Sudedamosios dalys: vynuogių actas, koncentruotos vynuogių sultys, švieži apelsinai. Be konservantų ir dažiklių.
Laikymo sąlygos: balzaminio acto kremą su šviežiais apelsinais laikyti vėsioje tamsioje vietoje.
Geriausias iki: žiūrėti įspaudą ant etiketės.
Grynasis kiekis: 200 ml.
Pakuotė: šviesaus stiklo butelis.
EKO pakuotė: pristatymui Lietuvoje naudojame ekologiškas, lengvai perdirbamas ir natūraliai suyrančias pakavimo medžiagas maksimaliai stengdamiesi išvengti plastiko.
Maistinė vertė (100 g/ml): energinė vertė – 616 kJ / 147 kcal, riebalų 0 g, angliavandenių 42 g, iš jų cukrų 41 g, baltymų 0 g, druskos 0 g.
Kilmės šalis: Graikija (Kreta)
Prekės ženklas: Agia Triada
Tiekėjas: Vinolio Mepe
Pardavėjas: MB Mano Kreta
Siuntėjas: MB Paul & Kate
Balzaminis actas – vienas seniausių padažų ir pagardų pasaulyje, kurio pagrindas yra du natūralūs vynuogių produktai: vynuogių sirupas petimezi ir vynuogių actas. Dar antikos laikais jis buvo plačiai naudojamas mityboje, pastebėjus, kad gerina virškinimą ir padeda išvengti persivalgymo. Per pietus visoje Kretoje vartojamas vynas skatina apetitą, o balzaminis actas jį slopina – taip sukuriamas balansas.
Jau šiais laikais moksliniais tyrimais įrodyta, kad balzaminis actas itin naudingas virškinimo sistemai. Pirma, jis nėra kaloringas. Antra, jis aktyvina skrandžio fermentų – pepsinų – veiklą. Pepsinai greitina medžiagų apykaitą ir skaido baltymus iki peptonų – peptidų ir laisvų aminorūgšių mišinio, kurį organizmas lengviau pasisavina. Todėl ne veltui sakoma, kad balzaminis actas gali padėti numesti svorio.
Negana to, kartu su balzaminiu actu organizmas gauna visą puokštę mineralinių medžiagų: kalcio, geležies, mangano, kalio. Jų įsisiavinimą skatina jau minėtieji pepsinai ir acto rūgštis. Todėl ne veltui mitybos specialistai rekomenduoja įtraukti balzaminį actą ir kitus natūralius vynuogių produktus į savo mitybą: jie stiprina imuninę sistemą ir gerina kraujotaką (mažina cholesterolio lygį kraujyje, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje).
Ir nereikia pamiršti, kad balzaminis actas su šviežiais apelsinais dar prideda dozę vitamino C, kuris padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, nervų bei imuninės sistemos veiklą.
Niekas negali pasakyti, kas ir kada pirmas pagardino balzaminį actą smulkintais šviežiais apelsinais, nes visi ingredientai tokio pagardo gamybai buvo prieinami nuo pat antikos laikų. Kretoje vyresni žmonės pasakoja, kad jų mamos ir močiutės dalindavosi įvairiausiais receptais, apelsinai kaip vienas iš balzaminio acto papildomų ingredientų dominavo ten, kur jų netrūko – vakarų Kretoje.
Chanios regione dažniau nei kitur Kretoje galima rasti ir apelsinų cukatų, ir apelsinų uogienių ar marmeladų. Nenustebintų, jei paaiškėtų, kad ir pirmas balzaminio acto kremas su apelsinais irgi buvo pagamintas vakarų Kretoje, kur vandenys nuo Baltųjų kalnų teikia gyvybę milžiniškiems apelsinų sodams.
Kretos šeimininkės balzaminio acto kremą su apelsinais naudoja įvairiausių salotų gardinimui. Ypač mėgsta jame marinuoti vištieną – tiek troškiniams, tiek kepimui ant grilio. Kartais patiekia prie brandintų sūrių – kaip papildomą pagardą. Tačiau balzaminio acto kremas su šviežiais apelsinais turi kur kas platesnį panaudojimo spektrą – tik pasitelkite fantaziją!
Agia Triada – lietuviškiau sakant Šventosios Trejybės – patriarchalinis vienuolynas Akrotiri pusiasalyje vakarų Kretoje netoli Chanios pirmiausia keliautojus pritraukia renesanso architektūra. Pirmą kartą į Agią Triadą ir mes atkeliavome norėdami pamatyti nuo XVII amžiaus puikiai išlikusį vienuolyno architektūrinį ansamblį net nenumanydami, kad vienuolynas įtrauks į naujų skonių atradimų sūkurį.
XVII amžiuje vienuolyną įkūrė broliai Jeremijas ir Lorenzo Tsagaroli – kilmingos venecijiečių šeimos palikuonys, iš katalikybės atsivertę į stačiatikybę ir tapę vienuoliais. Abu gavo puikų išsilavinimą, Jeremijas netgi buvo kandidatu į Konstantinopolio patriarchą. Jo dėka vienuolynas tapo patriarchaliniu, t.y. pavaldžiu ne vietos vyskupams, o tiesiogiai patriarchui. Tai suteikė broliams laisvės įnešti naujovių į nusistovėjusį kretiečių gyvenimą.
Iki šių dienų prie pagrindinės Agia Triada cerkvės auga medis, kurį kartais kretičiai vadina stebuklingu, nes jis iš vieno kamieno veda citrusinius vaisius: apelsinus, mandarinus ir citrinas. Šis medis puoselėjamas kaip brolių Tsagarolių žinių priminimas – jie vieni pirmųjų supažindino kretiečius su medžių skiepijimu, kuris ilgainiui Kretoje plačiai paplito skiepijant tsunati alyvmedžių kamienus derlingesnės koroneiki alyvmedžių rūšies šakelėmis.
Šalia vienuolyno broliai įkūrė ir vynuogynus. Nors derlius labiau buvo skirtas vyno gamybai, iš likusių vienuolyno įrašų žinoma, kad dalis vynuogių misos keliaudavo tiek vynuogių sirupo petimezi, tiek vynuogių acto gamybai. Spėjama, kad jie galėjo gaminti ir balzaminį actą, nors šis faktas niekur nėra užfiksuotas, nepaisant to, kad vienuolynas turi gilias balzaminio acto gamybos tradicijas. Todėl drąsiai galima sakyti, kad šis balzaminio acto recpetas ištobulintas per šimtmečius.